Gratis kennismaking Gratis kennismaking
Menu

Depressie

Last van een depressief gevoel?

Depressie is een stemmingsstoornis die gevoelens van verdriet, hopeloosheid en een verlies van interesse in dagelijkse activiteiten veroorzaakt. Het kan worden veroorzaakt door genetische factoren, chemische onevenwichtigheden in de hersenen, trauma of andere psychosociale factoren. Behandelingen omvatten vaak een combinatie van medicatie, zoals antidepressiva, en psychotherapie.

Symptomen

Het is meer dan gewoon je ‘down’ voelen. Het is een zwaarte die je elke dag met je meedraagt. Het kan moeilijk zijn om op te staan, dingen te doen of zelfs te genieten van dingen die je vroeger leuk vond. Dit kan wijzen op een depressie. Er is hulp beschikbaar, van gesprekstherapie tot medicatie, die je kan helpen je weer als jezelf te voelen.

Hoe wij kunnen helpen

Er zijn momenten in het leven waarop de wereld zijn kleur lijkt te verliezen, waarop elke stap aanvoelt alsof je door drijfzand loopt en de gewichtloosheid van vreugde een verre herinnering is. Depressie is niet zomaar een ‘slechte bui’ of een ‘moeilijke fase’; het is een aanhoudende zwaarte die de lens kan vertroebelen waarmee we onszelf en de wereld om ons heen zien. Deze sluimerende schaduw kan ons isoleren, onze energie ontnemen en zelfs de meest alledaagse taken voelen als onoverkomelijke uitdagingen.

Bij de Online Psycholoog begrijpen we de complexiteit en nuances van depressie. We herkennen dat het vaak een combinatie is van biologische, psychologische en omgevingsfactoren, en dat elk individu’s ervaring met depressie uniek is. Het kan zich voordoen als gevolg van genetische aanleg, hormonale veranderingen, of als reactie op stressvolle of traumatische gebeurtenissen.