Gratis kennismaking Gratis kennismaking
Menu

Veelgestelde vragen

Vraag en antwoord

1
Ik ben een nieuwe cliënt. Hoe plan ik een eerste afspraak?

Je kan direct een afspraak boeken via het groene knopje rechtsboven. Ons aanmeldteam neemt contact met je op binnen twee werkdagen om wat administratieve zaken met jou door te nemen. Als alles in orde is, ontvang je per mail een afspraakbevestiging van de door jou geboekte afspraak, samen met inloggegevens van jouw persoonlijke DOP-account. Via jouw DOP-account plan jij makkelijk en snel een vervolgafspraak.

2
Met welke klachten kan ik terecht bij De Online Psycholoog?

De Online Psycholoog biedt behandeling aan personen vanaf 18 jaar die kampen met lichte tot milde klachten die vallen binnen de basis-GGZ, zoals:

 • Angst
 • Depressie en somberheid 
 • (Lichte) trauma zoals PTSS 
 • Obsessieve-compulsieve stoornis (zoals dwanghandelingen en dwanggedachten)
 • Sociale angst
 • Faalangst
 • Omgaan met ADHD en Autisme
 • Onverklaarbare vermoeidheid
 • Slaapproblemen
 • Negatief zelfbeeld
 • Stress en burn-out 
 • Rouw en verlies

De basis-GGZ kent doorgaans maximaal 12 behandelingen. Een verwijsbrief van de huisarts is niet verplicht om te starten met de behandeling, maar wel noodzakelijk als jij de zorgkosten wilt declareren bij jouw zorgverzekeraar. Let op: niet alle klachten die vallen onder basis-GGZ worden vergoed door de zorgverzekeraar. Neem contact op met jouw zorgverzekeraar en onderzoek waar jij recht op hebt.

3
Biedt de Online Psycholoog ook behandeling aan huis?

De behandelingen van De Online Psycholoog vinden uitsluitend online plaats.

4
Hoe declareer ik zorgkosten bij mijn zorgverzekeraar?

Om een behandeling bij De Online Psycholoog te kunnen declareren bij jouw zorgverzekeraar, heb jij een verwijsbrief nodig van jouw huisarts. Heb jij geen verwijsbrief? Dan keert de zorgverzekeraar geen vergoeding uit. Meer weten over de verwijsbrief

De factuur declareren in drie stappen:
Stap 1: Vraag een verwijsbrief aan bij jouw huisarts. Vraag de huisarts om de verwijsbrief van De Online Psycholoog in te vullen en upload het.
Stap 2: Bel jouw zorgverzekeraar en vraag na hoeveel procent van de behandeling uit de Generalistische Basis GGZ wordt vergoed o.b.v. jouw zorgpolis. Geef aan dat je een verwijsbrief hebt van jouw huisarts.
Stap 3: Stuur de factuur van De Online Psycholoog samen met de verwijsbrief naar jouw zorgverzekeraar.

De Online Psycholoog staat niet in contact met jouw zorgverzekeraar. Cliënten zijn zelf verantwoordelijk voor declaraties en het contact met de zorgverzekeraar. Uiteraard denken we wel graag met je mee!

5
Hoe werkt facturatie en de betaling?

Na het boeken van een behandeling ontvang je direct een iDeal-betaalverzoek op het scherm. Zodra jij deze hebt betaald, ontvang je een bevestigingsmail van de afspraak. Zolang de betaling niet is gedaan, is de afspraak niet bevestigd. De factuur ontvang je na de behandeling, per mail en te vinden in jouw persoonlijke DOP-account.

6
Krijg ik behandelingen bij De Online Psycholoog vergoed?

Ja, dat kan! De behandelingen bij De Online Psycholoog vallen onder de basisverzekering. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van jouw zorgverzekeraar en zorgpolis. Om het voor jou makkelijk te maken, leggen we stapsgewijs uit hoe jij jouw behandelingen vergoed kan krijgen.

Stap 1. Vraag een verwijsbrief aan bij de huisarts

Een verwijsbrief is geen vereiste om te starten met behandeling, maar wel noodzakelijk als je de factuur wilt declareren bij jouw zorgverzekeraar. Vraag jouw huisarts om de verwijsbrief van De Online Psycholoog in te vullen. Upload jouw verwijsbrief hier.

Stap 2. Hoeveel kosten krijg ik vergoed?
a. Je hebt een restitutiepolis
Je hebt recht op 100% vergoeding op de behandelingen uit de basis-GGZ aangeboden door De Online Psycholoog. De vergoeding wordt altijd eerst verrekend met het eigen risico. 


 1. Je hebt een naturapolis of combinatiepolis
  Je hebt recht op 65-80% vergoeding op de behandelingen uit de basis-GGZ aangeboden door De Online Psycholoog. Jouw zorgverzekeraar bepaalt het percentage dat voor jou van toepassing is. De vergoeding wordt altijd eerst verrekend met het eigen risico. Neem contact op met jouw zorgverzekeraar en vraag naar de hoogte waar jij recht op hebt. 


Een rekenvoorbeeld:
De factuur bij De Online Psycholoog bedraagt 115 euro.

Jouw zorgverzekeraar vergoedt 70%. Dit komt neer op 80,50 euro.

Dit betekent dat je een eigen bijdrage betaalt van 115 – 80,50 = 34,5 euro.

De Online Psycholoog werkt contractvrij. Dit betekent dat de zorgverzekeraar geen invloed kan uitoefenen op jouw behandeling en geen toegang heeft tot jouw dossier. Voor meer informatie over deze werkwijze kan je terecht op www.contractvrijepsycholoog.nl


Stap 3. Declareer bij jouw zorgverzekeraar
Boek jouw behandeling en ontvang de factuur van ons per mail en in jouw DOP-account. Stuur de factuur naar jouw zorgverzekeraar, samen met de verwijsbrief van de huisarts. Voor een meer uitgebreid stappenplan voor de declaratie, zie vraag 4.

7
Heeft De Online Psycholoog een wachtlijst?

De Online Psycholoog heeft geen wachtlijst. We streven ernaar dit zo te houden, echter kunnen we dit niet garanderen. Het kan voorkomen dat de agenda van een psycholoog (enkele weken) vol raakt.

8
Kunnen kinderen in behandeling bij De Online Psycholoog?

Helaas niet. Vooralsnog kunnen enkel personen vanaf 18 jaar behandeling krijgen bij De Online Psycholoog.

9
Zijn er klachten die jullie niet behandelen?

De Online Psycholoog biedt uitsluitend behandeling voor lichte tot milde klachten, passend bij de basis-GGZ. Kamp je met zware klachten? Dan is expertise nodig vanuit de Specialistische GGZ. De Online Psycholoog behandelt niet in geval van:

 • (Aannemelijk) risico op suïcidaliteit
 • Letselschade
 • Psychotische stoornissen, zoals bipolaire- en schizofreniespectrum stoornis
 • Verstandelijke beperking
 • Communicatiestoornis
 • Dissociatieve stoornis
 • Hechtingsstoornis
 • Complexe persoonlijkheidsstoornissen, zoals borderline
 • Zware trauma en complexe PTSS
 • Overheersende drugs- en alcoholverslaving

Client jonger dan 18 jaar

10
Heb ik een speciale app nodig voor behandelingen bij De Online Psycholoog?

Behandelingen bij De Online Psycholoog vinden plaats via Whatsapp-videobellen. Heeft een andere app jouw voorkeur, Zoom of MS Teams bijvoorbeeld? Bespreek met jouw psycholoog wat de mogelijkheden zijn.

11
Met wie worden mijn gegevens gedeeld?

Alle gegevens die wij van jou hebben en bewaren, kun jij inzien in jouw persoonlijke Mijn DOP-account. Daar vind je o.a. de gespreksverslagen en het behandelplan. Enkel jouw behandelaren en het secretariaat kunnen bij jouw gegevens. Vanzelfsprekend wordt er secuur en discreet met jouw gegevens omgegaan. Gespreksverslagen worden niet uitgeprint en gesprekken worden niet opgenomen.

12
Heb ik een verwijsbrief nodig van de huisarts?

Een verwijsbrief is geen vereiste om te starten met behandeling, maar wel noodzakelijk als je de factuur wilt declareren bij jouw zorgverzekeraar. Lees meer hierover bij “Krijg ik behandelingen bij De Online Psycholoog vergoed?”

13
Kan ik een afspraak annuleren?

Jouw sessie kan je kosteloos annuleren via jouw DOP-account, tot 48 uur voorafgaand aan de afspraak. Ontvangen wij binnen 48 uur geen annulering, dan zijn wij genoodzaakt om annuleringskosten van 70 euro in rekening te brengen.

14
Ik heb letselschade, kan ik geholpen worden door De Online Psycholoog?

Helaas niet, wij bieden geen behandeling aan cliënten met letselschade.

15
Ik heb een klacht, wat moet ik doen?

Onze klachtenprocedure vind je hier