Gratis kennismaking Gratis kennismaking
Menu

Trauma's

Last van diepliggende trauma's?

Traumatische ervaringen zijn gebeurtenissen die een ernstige bedreiging vormen voor de veiligheid of het welzijn van een individu, wat leidt tot gevoelens van hulpeloosheid en intense angst. Dit kan leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSS). Oorzaken zijn uiteenlopend, zoals fysiek of seksueel geweld, oorlogservaringen of ernstige ongelukken. Behandelingen omvatten traumagerichte cognitieve gedragstherapie, EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en medicatie.

Symptomen

Sommige gebeurtenissen blijven bij je, achtervolgen je in je dromen en laten je overdag schrikken. Het herbeleven van traumatische gebeurtenissen kan wijzen op PTSS. De meeste trauma’s komen vanuit de kinderjaren of getuige zijn van (ernstige) gebeurtenissen.  Gelukkig zijn er therapieën, zoals EMDR die specifiek zijn ontworpen om traumagerelateerde problemen aan te pakken.

Hoe wij kunnen helpen

Soms dragen we de echo’s van het verleden met ons mee, zelfs lang nadat de gebeurtenis voorbij is. Deze traumatische momenten, of het nu gaat om één schokkende gebeurtenis of herhaalde schadelijke ervaringen, kunnen diepe sporen nalaten in ons psyche, invloed hebben op ons dagelijks functioneren, en zelfs de manier waarop we de wereld om ons heen zien.

Bij de Online Psycholoog erkennen we dat trauma uniek is voor elk individu. Wat voor de één traumatisch kan zijn, is dat misschien niet voor de ander. Het is een persoonlijke ervaring, vaak doordrenkt van pijn, verwarring en soms schaamte. Daarom benaderen we elk individu met empathie, respect en zonder oordeel.

Onze gespecialiseerde psychologen zijn getraind in trauma-geïnformeerde zorg. Dit betekent dat ze benaderingen en technieken gebruiken die specifiek zijn afgestemd op het werken met traumagerelateerde problemen. Of het nu gaat om de verwerking van oude wonden door gesprekstherapie, of het gebruik van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) om traumatische herinneringen te herverwerken, we bieden tools en technieken die passen bij jouw behoeften.